park

Tack för denna säsong! Förbeställningar till julen 2024 öppnar i april.

park

Varför inte hugga egen julgran?

Många lockas av tanken att helt enkelt vandra ut i första bästa skogsparti och hugga sin egen julgran. Men i Sverige kan det ställa till en hel del problem. Träd och granar omfattas nämligen inte av allemansrätten. Men vad innebär det egentligen?
Sverige har en lång tradition av öppna och tillgängliga landskap. Det står var och en fritt att vandra i naturen, tälta och plocka bär, svamp och ta del av mycket annat som växer fritt. Allt på grund av Allemansrätten som internationellt sett anses vara särskilt omfattande just i detta avlånga land. Däremot finns en strikt gräns. Man får nämligen aldrig plocka det som anses skyddsvärt eller som har ett särskilt ekonomiskt värde för markägaren. Och eftersom just skogsnäringen är en av grundstommarna i den svenska ekonomin så omfattas julgranar inte av allemansrätten.

Viktigt med tillstånd

Den som utan tillåtelse hugger julgran på annans mark riskerar att begå stöldbrott. De flesta ser det som en ganska ringa företeelse. Men skenet kan bedra. Om man hugger en gran med särskilt högt värde, eller som är en avgörande del av en mer omfattande plantering, kan man även bli skyldig att ersätta markägaren för eventuella följdskador och utebliven vinst.

Vad är då alternativen?

• Kontakta markägaren och be om tillstånd.
• Hitta en julgransodlare som erbjuder självplock av julgran.
• Helt enkelt beställa en julgran på nätet.

Att vi tycker julgranar online är en bra idé är nog ingen hemlighet. Men vi förringar inte heller upplevelsen av att faktiskt hugga sin egen gran. Det kan vara både spännande och sätta en särskild stämning för julen. Kom däremot ihåg att säkerställa att du har det tillstånd som krävs. För att inleda julen med julgransproblem är nog ingen rolig sak.

 

Kungsgran

Från 495 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Rödgran

Från 299 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Välj ut en favoritgran

Du väljer din favoritgran. Vår svenskodlade kungsgran eller den klassiska rödgranen? Du väljer!

Datum & tid för leverans

Välj ett datum och en tid som passar dig för leverans. Beställer du före kl 18.00 så kan du få leverans redan nästa dag.

Leverans 100% fossilfritt

Vi levererar hem till din dörr 100% fossilfritt. De fossilfria leveranserna möjliggörs genom elfordon och fordon som fyller tanken med HV0100.

Granhämtning

När julen är slut kommer vi och hämtar julgranen. På samma sätt som vid leverans kan du ställa granen utanför din port.

Andra tittade även på..