park

Tack för denna säsong! Förbeställningar till julen 2024 öppnar i april.

park

Hur slänger man egentligen julgranen?

Det är många krav och regler som präglar sophanteringen. Dessa påverkar inte minst hur man får slänga en gran. Vi har tagit en titt på vad som gäller och hur man på enklaste sätt gör sig av med granen.

Få ser nog fram emot att slänga granen. Dels för att det markerar ett definitivt slut på julen, men även för att det kan vara ganska omständligt. Det är inte alltid helt uppenbart vad som gäller.

Så här slänger du julgranen på enklast möjliga sätt.

Behöver inte vara svårare än nödvändigt

Hur du på bästa sätt hanterar bortforsling av julgranen kan variera beroende på dina egna förutsättningar. Utgångspunkten är däremot alltid att en gran inte räknas som vanliga sopor. Därför måste den hanteras på särskilt sätt.

  • Återvinningscentralen kan alltid ta hand om din gamla julgran. Åtminstone om du har möjligheten att transportera dit den.
  • Om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt kan du alltid kontanta fastighetsägaren och se om de har några interna rutiner för hantering av julgranar.
  • Har du möjlighet kan du med fördel kapa granen i mindre delar. Då blir den enklare att hantera.
  • Om du har egen mark finns det inget som hindrar dig från att förvandla granen till mull genom att gräva ned den.

Dessa är samtliga fullgoda alternativ som kan hjälpa dig på vägen mot rätt hantering av din gamla julgran. Om det hela upplevs jobbigt behöver du åtminstone inte känna dig ensam. Alla har definitivt en del småproblem kring julgranshanteringen.

Kan bli dyrt att chansa

Felaktig hantering av en gammal julgran räknas som nedskräpning och kan i värsta fall resultera i böter. Är du fortfarande osäker på hur du bör hantera julgranen rekommenderar vi att du kontaktar din hemkommun.

Kungsgran

Från 495 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Rödgran

Från 299 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Välj ut en favoritgran

Du väljer din favoritgran. Vår svenskodlade kungsgran eller den klassiska rödgranen? Du väljer!

Datum & tid för leverans

Välj ett datum och en tid som passar dig för leverans. Beställer du före kl 18.00 så kan du få leverans redan nästa dag.

Leverans 100% fossilfritt

Vi levererar hem till din dörr 100% fossilfritt. De fossilfria leveranserna möjliggörs genom elfordon och fordon som fyller tanken med HV0100.

Granhämtning

När julen är slut kommer vi och hämtar julgranen. På samma sätt som vid leverans kan du ställa granen utanför din port.

Andra tittade även på..