park

Tack för denna säsong! Förbeställningar till julen 2024 öppnar i april.

park

Julgranens historia

Strålande, julpyntade julgran – men hur började det?

I Sverige ställde man kvistade granar med bara en ruska högst upp på sidorna om dörren långt innan julgranen kom hit. Det skulle signalera om julefrid men också skrämma bort farliga makter! Den första kända julpyntade granen i Sverige stod på Stora Sundby 1741. Då bestod julgranspyntet av äpplen, saffranskringlor och vaxljus.

Julgran hängandes i taket

Julgranen spred sig sedan från herrgårdar, prästgårdar, skollärares hus och ut i de små stugorna. I slutet av 1800-talet var den vanlig i hela landet. Men många julgranar var så små att de kunde stå på bordet eller hängas i taket. Julgranspyntet eller julgransljusen var inte heller vad vi känner till idag. Många granar pyntades med godis, nötter och silkespapper – om man hade råd. Annars fick kanske brunt omslagspapper duga.

Julpynt av kakor och äpplen

Men för att spola tillbaka till första början. Traditionen med julgran kommer från Tyskland där den uppstod någon gång i början av 1500-talet. En av de äldsta historiska källor man hittat är från så tidigt som 1419 då några bagarlärlingar ska ha sett något som beskrivs som en julgran på ett härbärge. Historien kommer från den tyska staden Freiburg och granen ska ha varit klädd med äpplen, kakor och glitter. Det var också just här som stadsledningen kände sig tvungen att förbjuda fällning av granar julen 1554.

Julgranens genombrott

Tyvärr finns det inte så många tydliga beskrivningar av julgranens första tid men juridiska dokument visar ändå att traditionen med julgranen fanns under 1500-talet i Tyskland. Men det var kanske först på 1700-talet som julgranen verkligen fick sitt genombrott. Detta i samband med att den populära författaren Johann Wolfgang Goethe hade med julgranar i sina verk.

Granen och julpyntets resa ut i världen
Från Tyskland tog sig sedan julgranen och julpynt vidare ut i världen med hjälp av de adliga tyskar som bosatte sig i utlandet. I USA skrev man 1860 i tidningen Philadelphia Bulletin att det knappt fanns något hus som inte hade julgran.
Idag har den fått sin självklara plats i många hem världen över i juletid. För vad är väl julen utan en gran?

Kungsgran

Från 495 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Rödgran

Från 299 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Välj ut en favoritgran

Du väljer din favoritgran. Vår svenskodlade kungsgran eller den klassiska rödgranen? Du väljer!

Datum & tid för leverans

Välj ett datum och en tid som passar dig för leverans. Beställer du före kl 18.00 så kan du få leverans redan nästa dag.

Leverans 100% fossilfritt

Vi levererar hem till din dörr 100% fossilfritt. De fossilfria leveranserna möjliggörs genom elfordon och fordon som fyller tanken med HV0100.

Granhämtning

När julen är slut kommer vi och hämtar julgranen. På samma sätt som vid leverans kan du ställa granen utanför din port.

Andra tittade även på..