park

Tack för denna säsong! Förbeställningar till julen 2024 öppnar i april.

park

Varför firar vi advent?

Fyra söndagar före jul firar vi advent. Första advent kan infalla både i slutet av november eller i december och beror på när julafton är det året. Det är för många också en inledning till julen. Första advent är det många som tar fram ljusstakar och stjärnor. Glögg, pepparkakor och pynt, nu kan julmyset börja!

Förberedelse för julen

Advent ses på många sätt som starten på julen. Det gäller både pynt, julskyltning, bak och förberedelse. Enligt Nordiska museet kallade man i bondesamhället advent för julfasta. Det var nu man började förbereda inför julmaten. Svenska högtider skriver att första advent alltid infaller någon gång mellan 27 november och 3 december.

Kristna kyrkans väntan

Ordet advent betyder ankomst på latin och syftar på Jesu födelse. Nordiska museet skriver att adventsstjärnan kommer från Tyskland och blev populär i Sverige på 1930-och 1940-talen. Även här finner man en koppling till Jesusbarnet, då stjärnan ska symbolisera Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till stallet där nyfödda Jesus låg i krubban. Men även nu ses stjärnan som en vanlig julsymbol. Första advent inleder också kyrkoåret och är den dag då sångerna Bereden en väg för Herran samt Hosianna sjungs i kyrkorna berättar juligen.se.

Adventsljusstaken en svensk uppfinning

Söndagen då första advent infaller tänder man också första ljuset i adventsljusstaken med de fyra ljusen. Ett för varje söndag i advent. Men det är också den helg då många tar fram den elektriska adventsljusstaken. I många hem finns flera och på vissa företag finns en i varje fönster. Nordiska Museet berättar att det var både svenskt säkerhetstänk och sparsamhet som gjorde att staken skapades på 1930-talet. Dock finns det två historier om vem som gjorde den första, men enligt Svenska Högtider var det Oscar Andersson från Göteborg och inte Philips försäljningschef som länge tog åt sig äran. Oavsett vilken som är den sanna historien så tog det inte länge innan den blev en succé när den började säljas från svenska Philips.

Tänd ett ljus

Så ta vara på första advent. Det är trots allt nu innan allt verkligen börjat som det kanske finns lite tid att tända ett ljus och se fram emot julens ankomst. Som den klassiska julsången förmedlar: tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna…

Kungsgran

Från 495 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Rödgran

Från 299 kr
4.74 out of 5
Välj storlek på granen
expand_more

Välj ut en favoritgran

Du väljer din favoritgran. Vår svenskodlade kungsgran eller den klassiska rödgranen? Du väljer!

Datum & tid för leverans

Välj ett datum och en tid som passar dig för leverans. Beställer du före kl 18.00 så kan du få leverans redan nästa dag.

Leverans 100% fossilfritt

Vi levererar hem till din dörr 100% fossilfritt. De fossilfria leveranserna möjliggörs genom elfordon och fordon som fyller tanken med HV0100.

Granhämtning

När julen är slut kommer vi och hämtar julgranen. På samma sätt som vid leverans kan du ställa granen utanför din port.

Andra tittade även på..