Lucia, årets mörkaste dag och midvinter
Lucia en populär tradition som lyser upp i mörkret den 13 december. Men den allra mörkaste dagen är vintersolståndet. Midvinter däremot räknar man att det är när det brukar vara som kallast runt mitten av januari.
Legenderna kring Lucia
Luciafirandet har egentligen en bakgrund som är blandad med folktro, legender och historiska fakta. Svenska Kyrkan skriver att Lucia föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Hon blev sedan dödad när hon vara bara runt 25–30 år gammal. Detta troligen på grund av kejsaren Diocletianus förföljelse av kristna. Det finns många legender kring Lucia och det är svårt att veta vad som är den exakta sanningen. Det sägs att hon var född i en rik familj och att hon redan som barn sa att hon aldrig skulle gifta sig och ge allt hon ägde till de fattiga.
Lucianatten var farlig enligt folktron
Men just lucianatten var redan speciell innan luciafirandet. Enligt folktron så var den 13 december en farlig natt, enligt den julianska kalendern så var det också den längsta natten. Man oroade sig för att övernaturliga makter var i farten, därför åt man mat och höll sig vaken.
Den längsta natten
Nu vet vi att den längsta natten eller mörkaste dagen inträffar den 21 december under vintersolståndet på norra halvklotet. Enligt Illustrerad Vetenskap kommer dagen i Stockholm att vara endast sex timmar, fyra minuter och 48 sekunder lång. Dagen efter vänder det och vi kan förvänta oss några sekunder ljus till! Vintersolståndet beror på att jordens norra axel då lutar som mest bort från solen, och därav får som minst dagsljus.
Midvinter – då firades julen
Exakt när vi firade jul i Norden innan Kristendomen vet vi inte, men många forskare menar att det troligen var vid midvintern. När det är som kallast i mitten av januari skriver Svenska Högtider. Vidare menar Illustrerad Vetenskap att midvintern inträffade mellan 13–15 januari och att man då firade jul, eller vinterståndfesten. Ordet jul ska också kunna kopplas till det gammelnordiska ordet Jol som var ett namn för det hedniska vintersolståndsfirandet.
Sprid värme och ljus
Oavsett var traditionerna kommer ifrån så kan det behövas lite extra ljus och värme den här tiden på året. Både i form av sång, glitter, stearinljus, vänskap och kanske en promenad mitt på dagen om solen vill visa sig.
Våra granar
Välj ut en favoritgran
Du väljer din favoritgran. Vår svenskodlade kungsgran eller den klassiska rödgranen? Du väljer!
Datum & tid för leverans
Välj ett datum och en tid som passar dig för leverans. Beställer du före kl 18.00 så kan du få leverans redan nästa dag.
Leverans 100% fossilfritt
Vi levererar hem till din dörr 100% fossilfritt. De fossilfria leveranserna möjliggörs genom elfordon och fordon som fyller tanken med HV0100.
Granhämtning
När julen är slut kommer vi och hämtar julgranen. På samma sätt som vid leverans kan du ställa granen utanför din port.